KAMEN – Katehetska molitvena naveza
v vsakdanji molitvi povezuje Skupnost slovenskih katehistinj in katehistov
Zamisel o naši povezanosti v molitvi se je med nami porodila v svetem letu usmiljenja,
ker nam ni vseeno, kakšna bo prihodnost tako otrok, ki so nam zaupani v
krščansko vzgojo, kot tudi odraslih, s katerimi se srečujemo in jih spodbujamo
na poti k osebni veri. Poleg znanja je nam in njim potrebna tudi duhovna moč! V
našem poslanstvu nas podpirajo sestre in bratje sedmih klavzurnih samostanov
v Sloveniji. Želja po molitvi se zdaj širi med posamezne katehistinje, katehiste in
katehete ter tudi druge osebe z obljubo vsakdanje molitve.

Znamenje naše povezanosti in vizualna spodbuda k zvestobi v molitvi so blagoslovljene kartice molitvenega združenja, na katerih k predanosti poslanstvu oznanjevanja Božje besede vabi misel papeža Frančiška: Posnemaj Kristusa! Izstopi iz sebe in pojdi v srečanje z drugim.

Dan ustanovitve molitvenega združenja in izdelave kartic je na 17. obletnico Slomškove beatifikacije v Mariboru, 19. 9. 2016. V zgornjem kotu molitvene kartice se nahaja potret blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika učiteljev, vzgojiteljev in katehetov. Slomšek se je rodil 26. novembra 1800 na Slomu pri Ponikvi in umrl 24. septembra 1862 v Mariboru. Bil je prvi mariborski škof, predan evangeliju in dušnopastirskemu delu, ves v službi ljudem. Jedro njegovega dela je bila skrb za zveličanje duš. Na to osnovno željo pa je vezal trud za kulturni in
narodni dvig slovenskega človeka, ki ga je imel zelo rad. Še zlasti je delal za otroke in mladino. Moto vsega njegovega dela je povzet v njegovi misli: »Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne in narodne omike.« Bl. Slomšek je bil in je še danes velik vzgojitelj. Zapustil nam je veliko bogastvo, saj je v času svojega življenja skrbel za duhovni blagor slovenskega ljudstva. Pisal je razne priročnike, pesmi (pozneje ponarodele), pridige, članke v raznih časopisih, vzgojne knjige, življenjepise svetnikov … Bil je kulturni in ekumenski delavec ter buditelj narodne zavesti. Tako se bl. Slomšku priporočamo vsi, ki smo povezani z vzgojo in izobraževanjem. Naj nas spremlja in povezuje v molitvi.

KDOR SE NAM ŽELI PRIDRUŽITI V MOLITVI, naj svojo odločitev sporoči na naslov Slovenskega katehetskega urada (sku@rkc.si) ali s. Brigiti Zelič (brigita.zelic@ognjisce.si). Prejel bo kartico s svojim imenom ter zgibanko z razlago simbolov.

Katehetska molitvena naveza – zloženka

Molitev za blagoslov sinode o družini

Marijina molitev + kretnje

Molitev in litanije bl. Alojzija Grozdeta (knjižica)