Na Mirenskem Gradu že 48. leto zapored poteka katehetski simpozij, ki skuša prepoznati znamenja časa in odgovoriti na izzive sodobnega sveta. Vedno znova je aktualno vprašanje: “Kako družinam, odraslim, mladim in otrokom oznaniti evangelij?” Tokrat nas glavni naslov “V mreži” vabi, da bi znotraj omreženosti digitalnega sveta znali povabiti v mrežo, ki ne zapira, ampak odpira v Življenje.

Nedeljski večer smo preživeli ob ustvarjanju papirnatega FB-profila, s katerim smo drug drugemu odkrili nekaj delčkov svojega sveta. V tematiko letošnjega simpozija nas je uvedel dr. Vinko Potočnik, ki nas je popeljal v omrežja sodobne družbe in kulture, znotraj katere niso le mladi, temveč tudi vsi, ki po letnici rojstva sodimo med digitalne migrante. Kaj nam takšna omrežja sporočajo? Kje je znotraj njih mesto skupnosti? Kako preiti od “zase – nase – vase” k biti “skupaj”, v občestvu? Odpirala so se številna vprašanja.

Skoraj tako kot ob mnogih katehetskih srečanjih, ko se nam zdi, da nas katehiziranci ne slišijo, da živijo sredi mrež, ki so popolno nasprotje vsemu, kar jim želimo posredovati. Pa vendarle! Mar nista njihov upor in iskanje pozornosti le želja po biti slišan, sprejet? Želja po tem, da bi nekdo vendarle zdržal ob njih. Kako ob njihovem prizkušanju naše potrpežljivosti ostati mirni? Kako graditi sprejetost? Kako se srečevati z današnjimi družinami? Kako si ovrednotiti male uspehe in veselja naše kateheze? O vsem naštetem je z nami razmišljal dr. Drago Jerebic. In že je bilo popoldne z bogatima delavnicama.

Če se ozremo še malo nazaj: v ponedeljek nam je delavnice molitve in življenja za otroke predstavila ga. Karmen Trapuž, g. Slavko Rebec pa nam je skušal približati uporabnost novega katehetskega načrta. Torkovo popoldne je bilo posvečeno predvsem varni rabi interneta, o kateri smo spregovorili z g. Markom Puschnerjem. V večer pa smo zakorakali z Inštitutom Integrum pod vodstvom g. Benjamina Tomažiča. Posvetili smo se načinom, kako mladim približati veselo novico o telesu in spolnosti, hkrati pa se soočili tudi s pastmi zasvojenosti s pornografijo.

In že bo skoraj jutro tretjega dne, ko bo z nami g. Miha Kramli. Predaval bo o zankah elektronskega mreženja in problemu nekemičnih zasvojenosti. Da bi znali prepoznati in pravilno ravnati.

Pred zaključnim dnevom nas čaka romanje v Doberdob in ogled gledališke predstave “Kifeljci” v izvedbi gledališke skupine Neptun – resne komedije o še kako pereči tematiki, demenca imenovani.

In v četrtek pot z Jezusom v Jeruzalem. Le kaj ima skupnega z vsem mrežami sodobnosti? Razmislek bo vodil dr. Matjaž Celarc.

Bogat program, domače vzdušje, gostoljubje Gnidovčevega doma – dobro nam je biti tukaj. Naj Vsemogočni usliši tudi vse prošnje naših skupnih bogoslužij in molitev, da bi posejano seme obrodilo obilen sad!