Tudi v Celju smo začeli jubilejni 50. Katehetski simpozij.

Petek, 14. 2. 2020

Tretji dan 50. simpozija, ki poteka v Celju z naslovom Empatija, mladostnik in nove poti evangelizacije, smo se »igrali« s čustvi.

Dopoldne sta oblikovali dr. Andreja Poljanec in dr. Polona Greif iz Študijsko-raziskovalnega centra za družino z naslovom Odnos – prostor rasti v veri. Poudarili sta pomen odnosov v človekovem življenju. Ob plastični razlagi smo si ogledali razvoj človekovih možganov in ugotavljali, da so za oblikovanje povezav med nevroni potrebni empatični odnosi. Vzporedno smo lahko opazovali, kateri centri v možganih so že oblikovani pri otrocih in mladih v času osnovnošolske kateheze in koliko se jih mora še razviti do 25. leta, ko naj bi bili dokončno oblikovani. Če smo morda dobili občutek, da čustva premalo poznamo in smo jih premalo upoštevali pri katehetskem delu, sta nas predavateljici opogumljali, da nikoli ni prepozno za nove navade.

Popoldne smo ob filmu Freedom Writers spremljali glavni lik – srednješolsko učiteljico angleščine – in njeno vživljanje v svoje dijake. V pogovoru smo si izmenjali lastne izkušnje uporabe empatije in mnenja o potrebnosti empatične vzgoje.

Dan smo zaključili z večerno adoracijo.


Četrtek, 13. 2. 2020

Drugi dan Katehetskega simpozija v Celju je prinesel intenzivno dogajanje, saj je bila z nami ekipa iz Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec, ki je skupaj s Simonom Potnikom predstavila svojo pot začetkov in uvajanja srečanj Alfa. V mednarodno uveljavljenem modelu so odkrili orodje za evangelizacijo svojega okolja, tako bližnjih kot bolj oddaljenih vernikov, in uspešno so ga uvedli v življenje svojih župnij. Predstavili so nam srečanje Alfa teoretično, pa tudi izkustveno smo lahko vstopili vanj preko omizij pri kosilu in s popoldanskim delom po skupinah.

Bogato in navdihujoče dopoldansko in popoldansko delo smo pri sveti maši izročili pred Očeta, zvečer pa smo si pogledali film Pavel, Kristusov apostol, o zadnjih dnevih apostola Pavla v ujetništvu v Rimu in o trpljenju rimske skupnosti pod cesarjem Neronom.


Sreda, 12. 2. 2020

Prvi dan so bili v naših mislih mladi, njihova pričakovanja, njihove potrebe in značilnosti njihovega samodojemanja in dojemanja sveta okoli njih. Pogovarjali smo se, kaj lahko današnja župnijska občestva storijo, da bi mladi (p)ostali njihov sestavni del in da bi občestvo in verni mladostniki sami k živemu Bogu pripeljali tudi oddaljene mlade. K temu nas je s svojim prispevkom vabil in usmerjal Matevž Mehle z Urada za mlade pri SŠK s svojimi sodelavci.

Popoldne smo temo o mladostnikih poglobili na praktičnem primeru priprave in izvedbe duhovnih vaj za birmance, ki nam jih je predstavil p. Damjan Tikvič iz Svete Trojice v Halozah. Več kot desetletje se p. Damjan posveča duhovnim vajam za birmance in svoj model, izkušnje in metode je delil z nami na izkustven način.

Pri sveti maši nas je p. Damjan ob Mojzesovi izkušnji božje bližine in poslanstva povabil, da tudi svoje delo in prizadevanje v katehezi doživljamo kot odgovor na božji klic, ki nam kljub težavam zagotavlja, da nismo sami in da Bog hodi z nami.

Večer smo preživeli v sproščenem druženju ob družabni igri.