Med 7. in 9. februarjem se 49. katehtski simpozij odvija pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. V prvem dnevu smo prisluhnili predavateljema br. dr. Miranu Špeliču in mag. Boštjanu Hariju. Najprej smo se ozrli v preteklost, ne le da bi zakrament razumeli, temveč da bi črpali iz njega tudi danes; da bi mogli kot kateheti živeti iz krstne milosti in jo prebujati tudi v naših katehizirancih.

K temu nas je spodudil tudi msgr. Slavko Rebec, ki je slednje pokazal tudi ob primerih katehez v obstoječih katehetskih pripomočkih. Skupaj smo pregledali Slovenski katehetski načrt. Predavatelj nas je opogumil, naj nam cilji res pomagajo, da upoštevamo konkretno katehetsko skupino, ki je pred nami, ter jo glede na njihovo stopnjo verske rasti vodimo v tesnejši odnos z Bogom. Popoldanski del smo namenili še prikazu uporabe katehetskega gradiva Radi živimo, ki ga je vodila s. mag. Magda Burger. Petek smo sklenili z ogledom resne komedije Kifeljci v izvedbi dramske skupine Neptun. Igra je preplet resnosti in humorja ob soočenju družine z demenco družinskega člana. Igralci so zapisali: “Zgodba Kifeljci je naša. Lahko bo kdaj, ali pa je že, tvoja. Le da takrat ne bo priložnosti izbiranja vlog. To je privilegij igralcev.” In kar prehitro je prišla sobota.

V zadnjem dnevu našega katehetskega izpopolnjevanja je jutranjo sveto mašo ob somaševanju daroval nadškof msgr. Stanislav Zore. Poudaril je, da smo skupaj, da bi uresničevali naročilo Pisma Hebrejcem, ki pravi, da po Jezusu neprenehoma prinašamo Bogu hvalno daritev. To je sad ustnic, ki slavijo njegovo ime; to je program kristjanovega življenjea – ena sama hvaležnost Bogu, ki jo izraža z vsemi dejanji svojih dni. V dopoldanskem delu je bil z nami g. Gregor Kunej. Hvaležno smo prisluhnili njegovemu pričevanju in iskrenemu razmisleku o naši ranljivosti in krhkosti, katerih priznanje nam edino omogoča, da res zaživimo v svobodi kot ljubljeni Božji otroci. Naša ljubljenost od Očeta – to je najodličnejša metoda. Zaupajmo ji!