sobota, 23. 2. 2018

V petek, 23. februarja, se je v Kančevcih začel zadnji dan katehetskega simpozija. Udeleženci so po uvodni skupni molitvi in pesmi nadaljevali s spoznavanjem vsebine, ki jo je podal današnji predavatelj g. Miha Kramli. Predstavil je zanke elektronskega mreženja ter spregovoril o pomenu ločevanja med virtualnim in realnim svetom, saj imajo nove tehnologije, ki vplivajo na domišljijo, polno nevarnosti in zank. V nadaljevanju so imeli udeleženci priložnost pogovora o podani vsebini.

Predavanju je sledila zaključna refleksija, kjer so si udeleženci podali medsebojne vtise z dogajanja in vsebine letošnjega Katehetskega simpozija. V spomin na letošnja srečanja so prejeli posebno mrežo – cedilo, predavateljem pa so v zahvalo podarili knjigo Lojzeta Kozarja z naslovom Pajkova mreža.

Predavanja na letošnjem že 48. Katehetskem simpoziju so zbrana v zborniku z naslovom V mreži, ki ga je izdal Slovenski katehetski urad. Kateheti, katehistinje in katehisti so povabljeni, da na svoji katehetski poti vedno znova iščejo poti oznanjevanja v sodobnem svetu, k čemur usmerja tudi letos izdani Katehetski načrt.

Fotogalerija

četrtek, 22. 2. 2018

Fotogalerija

Drugi dan Katehetskega simpozija so udeleženci začeli z molitvijo hvalnic. Za sodelovanje s pesmijo je poskrbel br. Stane Bešter. Zbrane je pozdravil voditelj simpozija dr. Franc Zorec in jih seznanil z novostmi in aktualnim pastoralnim dogajanjem. Sledilo je dopoldansko predavanje, ki ga je pripravil dr. Matjaž Celarc z naslovom Jezus, Učitelj učiteljev – Jezusova pripovedna kateheza na poti v Jeruzalem.

V popoldanskem delu sta sledili dve delavnici. Pri prvi so udeleženci prisluhnili besedam o varni rabi interneta in mrežah, ki jih internet prinaša. V drugi delavnici pa je s. mag. Magda Burger ND predstavila novi katehetski načrt. O tem je v nadaljevanju tekel pogovor tudi po skupinah.

Sledila je sveta maša, pri kateri so z molitvijo, branjem, petjem sodelovali zbrani v kapeli. Dan se je sklenil z družabnim večerom, ki so ga sooblikovali udeleženci simpozija.

sreda, 21. 2. 2018

Fotografija

V sredo, 21. februarja 2018, se je v Kančevcih začel letošnji Katehetski simpozij z naslovom V mreži. Udeleženci so srečanje začeli z molitvijo. Vse navzoče je pozdravil voditelj Pastoralne službe soboške škofije dr. Franc Zorec, ki Katehetski simpozij vodi in pripravlja. Uvodne misli je udeležencem podelil prvi katehet soboške škofije škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Katehetski simpozij se je nadaljeval s prvim predavanjem, ko sta dr. Sara in dr. Drago Jerebic spregovorila o vlogi kateheta v mreži odnosov s katehiziranci in njihovimi družinami. Po opoldanski molitvi je sledilo kosilo. Nato so udeleženci prisluhnili predavatelju dr. Vinku Potočniku, ki je spregovoril o kristjanu v omrežju sodobnih družb in kultur.

Prvi dan Katehetskega simpozija se je sklenil z molitvijo pred Najsvetejšim in nato s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki je ob tej priložnosti v pridigi nagovoril zbrane.

Vabljeni župniki, ki ste prvi kateheti po župnijah, kaplani, skratka vsi duhovniki, ki ste odgovorni za katehezo po župnijah, ter vsi katehisti in katehistinje, ki pri katehezi dejavno sodelujete, da se udeležite nadaljevanja Katehetskega simpozija.

foto: Matjaž Muršič Klenar